Som optakt til det netop afholdte valg i Tyskland havde vi besøg af Lasse Rodewald, pressechef ved den tyske ambassade i Danmark. Det var helt oplagt at holde en international café med lige netop det fokus, da Tyskland er Danmarks mest indflydelsesrige nabo og største samhandelspartner.
Valget kan altså få konsekvenser for Danmark.
I sit oplæg redegjorde Lasse Rodewald for selve opbygningen af det tyske valgsystem, som i sidste ende manifesterer sig i dannelsen af en regering og valget af en kansler. Det kan kan godt tage en rum tid, fx tog det omkring ½ år ved valget i 2017. Det fremgik også af oplægget, at det forventelige udfald af valget ville lede til et puslespil, der ikke er sådan lige at lægge. Med det er det puslespil, som i sidste ende afgør, hvem der afløser Angela Merkel som Tysklands kansler.
Analysen blev suppleret med de iagttagelser, som CG-studenten Lin havde gjort sig fra sidelinjen. Hun var med “live” fra Berlin og kunne derfor øjenvidneskildre valgkampens gang. Hun fortalte bl.a. om de temaer, der har domineret valgkampen, fx hånderingen af corona og den tyske digitalisieringsstrategi. Eller måske var det snarere manglen på en sådan digitaliseringsstrategi, der fyldte? Tyskland er kke så langt fremme som Danmark, og Lin gav som eksempel, at så lidt som 50 kilometer fra Berlin havde hun oplevet endog meget dårlig mobildækning.
Internationalt udvalg og tysklærerne var gået sammen om cafeen og sørgede naturligvis for vådt og tørt. Her ved indgangen til oktober havde de ladet sig inspirere af det kulturelle fænomen, oktoberfest i München. Dog i en modificeret udgave, hvor stegte pølser var stegte pølser, mens øllet var erstattet af en anden tysk nationaldrik, Capri-Sun.
Vi overvejer i øvrigt en follow-op café, når regeringsdannelsen er faldet på plads. Den café skal så dække forløbet fra valg til regeringsdannelse. Det forløb vil sige meget om, hvordan vi skal forholde os til vores store og magtfulde naboland i de kommende år.