Lige der hvor vi slap

Ja, vi starter på samme måde, som vi afsluttede sidste skoleår. Med en ”translokation”.

Sidste skoleår fik en hektisk afslutning, da det viste sig, at en elev i daværende 3c (nu 4c) havde fået corona. Sådan kan det jo gå for alle. Men skal det ske, skal det helst ske på et tidspunkt, hvor det ikke er ”upraktisk”.

Translokationsdagen er en “upraktisk” dag at have corona!

Nå, på meget kort tid og med de relevante myndigheder i telefonrøret måtte vi træffe den tunge beslutning, at 3c ikke kunne deltage i translokationen.

På den ene side var det let at træffe beslutningen. Hverken myndigheder eller vi havde lyst til at teste om CGs translokation kunne udvikle sig til en supersprederbegivenhed.

På den anden side var det ikke en rar beslutning at træffe. De fleste ved, at man gennem livet når nogle milepæle. Hver gang man når til en ny milepæl, er det den største. Således var translokationen en sådan milepæl for studenterne i daværende 3c.

CG er sat i verden for at bringe unge til den milepæl.

Vi var triste over at være endt i den situation, at 3c ikke kunne fejre deres milepæl.

Til gengæld kunne vi afholde en trøstetranslokation, her få dage inden en helt ny årgang CGere har deres første skoledag i den række af skoledage, der fører til den milepæl, studentereksamen er.

Vi havde inviteret klassen (og påhæng) til eftermiddagshygge i CGs solbeskinnede skolegård. Rektor Troels holdt en minitale, der var overrækkelse af eksamensbeviser. Og så var der naturligvis et glas bobler og en flaske vand.

Klassens TKer (klasselærer) og spansklærer, Silvia, toppede dagen ved at invitere klassen hjem til sig. En aften med tapas og hvad dertil hører.

Og så er det jo sådan med milepæle, at når man er forbi dem, så er der nye pæle i horisonten. Det var ikke alle fra klassen, der kunne komme. Nogle var på ferie, andre på arbejde. Det var forventeligt og vel et godt tegn på, at livet går videre, selv hvis man går glip af en translokation.

Var arrangementet en ligegyldig gestus, når nu translokationen ikke blev til noget?

Det mener vi ikke. Det var vigtigt for os at vise studenterne fra 3c, at vi gerne vil investere den tid. At vi gerne vil klassen. At vi hellere vil det rare end det tunge.

Vi tilbragte et par hyggelige timer i CGs skolegård. Vi ses forhåbentlig igen, når vi – ude af coronaens skygge –  kan blænde op for arrangementer for “gamle” elever.