Sidste uge var det vores tur til at lægge hus til det forskerpraktik-samarbejde, vi har med Nørre G og en lang række forskere. Det er et af de ekstra tilbud, vi har – rettet mod elever, der har lyst og overskud til “lidt mere”.
Jakob (Nørre G) indledte dagen med at fortælle om den “poster”, der er det typiske produkt, når deltagerne afrapporterer, hvad de fandt ud af i løbet af forskerpraktikken. Og han lokkede med en præmie for bedste “poster” (eller andet produkt).
Efter den indledning bredte forskerpraktikken sig over store dele af CG. Alle steder, hvor vi kunne finde et ledigt lokale, kunne man finde forskerpraktikgrupper, fx…
I pigesalen (tidligere gymnastiksal, deraf navnet) havde en gruppe kastet sig over gamle ugeblade. Nutidens kulørte ugeblade havde forgængere i viktoriatidens England. I digitaliserede udgaver af Family Herald fra 1840-50erne finder man læserbrevkasser og en slags kontaktannoncer. Forsker Marie (KU) har sat Janni (CG) til at give eksempler på, hvad man lagde vægt på, fx rent hår!
Mellem bogreoler i CGs bibliotek introducerer Sara (KU) sin gruppe for mulige sammenhænge mellem protein-oxidation og åreforkalkning. Hvilke sammenhænge kan man tænke sig? Hvad kommer fx først: oxidation eller åreforkalkning?
Ved tavlen i CGs studiecenter tæller Vincent (KU) til fire på fingrene. Det – og en del mere – skal der til, hvis man vil dykke ned i matematikken bag kvante-informations-teori, som er forudsætningen for fungerende kvantecomputere.
Klemt inde mellem klasselokaler finder man et netop istandsat mødelokale. Her undersøger Pola (CBS) og hendes gruppe den antagelse, at deleøkonomi bygger på deltagernes hensigtsmæssige adfærd. Men hvad sker der egentlig, når deltagerne handler uhensigtsmæssigt, fx ødelægger en delebil bevidst? I hvilken grad udfordres deleøkonomien?
Dele af CGs gamle kantine er omdannet til et fliseklædt klasselokale. Her holdt team Maria (KU/Hvidovre) til. Gruppen skal undersøge, hvilket potentiale immunterapi har i forhold til Lynch syndrom, som er en arvelig genetisk tilstand, der øger riskoen for visse kræftformer, fx kræft i æggestokkene.
Lister man rundt på CG på en sådan forskerpraktikdag, bliver man fagligt udfordret og inspireret, uanset hvor man retter bilkket hen. Når vi spreder forskerpraktikken på den måde, bliver den indlejret i CG-hverdagen.
Man kan i øvrigt gå til Nørre G’s hjemmeside for at læse meget mere om forskerpraktik.