Ungdommens folkemøde

Ingen tvivl om, at folkemødet på Bornholm er et vægtigt indslag i den demokratiske samtale i dagens Danmark. Men hvordan er det lige med folkeligheden, når mødet afholdes på en fjerntliggende ø, hvor det er nærmest umuligt at opdrive ledige sommerhuse (og rosé), mens mødet står på?

Er folkemøder og dermed muligheden for at deltage i den demokratiske samtale udelukkende et anliggende for den del af befolkningen, der gør sig i sommerhuse (og rosé)?

Heldigvis ikke!

Siden 2016 har vi haft Ungdommens folkemøde (åbner i nyt vindue) i Valbyparken, kun en kort cykeltur fra CG. Det er en begivenhed, der vokser i såvel omfang som kvalitet. Stadig flere CG-elever deltager i et arrangement, der ikke længere hælder mod at være en ensidig og passiv shoppen rundt mellem boder, der falbyder budskaber. Arrangementet er selvfølgelig stadig lig en mulighed for, at man kan shoppe sig til viden om dette eller hint. Men på to områder er der sket en udvikling:

For det første er der stadig flere fra den absolutte politiske top, der vælger at bruge tid på ungdommen og den overdimensionerede ølkasse, som udgør talerstolen på mødet.

Det har vi kort omtalt i disse opslag som åbner fra CGs sociale medier, Facebook  og Instagram.

For det andet sker der en stigende involvering af ungdommen, fx CGs elever. De deltager i paneler og indtager ølkassen. To eksempler:

Europaparlamentets pressetjeneste dækkede 3k’s deltagelse i en paneldebat med tre politikere, som er engagerede i Europa-spørgsmål. Ordstyrer Nicolai sikrede, at 3k’erne kom til orde over for politikerne, Katarina, Nikolaj og Rasmus. Politikerne måtte forholde sig til et helt konkret forslag om at skære i støtten til Polen, så længe landet er på kant med menneskerettighederne.

Læs evt. hele Europaparlamentets pressetjenestes omtale – åbner i nye vindue.

Katinka og Loa (3a) slog et slag for kulturelle rettigheder fra ølkassen på folkemødet. Ja, vi har religionsfrihed, ja vi har forsamlingsfrihed. Men har vi ret til kultur, er adgangen til kulturen fri?

Det stiller Katina og Loa spørgsmålstegn ved i en tale (åbner i nyt vindue), der emmer af engagement. For mange spænder økonomien ben for den frie adgang til kulturen. Derved berøves mange deres kulturelle frihed. En frihed, som kunne bidrage på så mange måder, fx ved at fremme dannelse, integration og, i sidste ende, et mere lige samfund.

Alt i alt er Ungdommens folkemøde et vægtigt indslag i den demokratiske samtale i dagens Danmark.