Lørdag 18.08 fejrede Christianshavn sig selv. Det var en af de dage, hvor bydelens 400 års fødselsdag blev markeret på forskellig vis.
På CG ville vi også gerne være med, selvom vi vidste, at vi ville ligge i hård konkurrence med en byge af andre tilbud. Så vi valgte at holde ”åbent hus” for derigennem at vise, hvordan eleverne – inden for faglige rammer – kan markere en sådan begivenhed.
Vi fik dog hjælp. Anders Bjørn holdt oplæg om bydelens historie med udgangspunkt i bogen Christianshavnerliv, som han har fundet tid til at skrive, efter han lod sig pensionere efter et langt arbejdsliv på CG. En af Anders’ første elever havde i øvrigt lagt vejen forbi og kom til at afsløre, at han blev student i ’79.
I en lille udstilling viste vi noget af det, der blev fundet under CGs skolegård ifm. den helt nødvendige renovering, vi underkastede vores kloaker sidste år. Kister og skelletter var naturligvis ikke en del af udstillingen, de er i arkæologerne og Københavns Bymuseums varetægt. Men fagligt er dendrokronologi en vej til årstalsbestemmelse af kisterester (og grave). Det forudsætter dog en forståelse af vilkårene for vækst, noget biologerne kan tale med om.
Selve CGs bygninger kunne vi også bruge, de er jo i sig selv et levn. En kilde, som kalder på historikerens analyser. Og som tillod eleverne at lave en rundvisning med punktnedslag i CGs historie. En del tidligere elever fik ved samme lejlighed mulighed for at stikke hovederne ind i deres tidligere klasselokaler. Meget var forandret, afslørede de. Heldigvis, tænker vi. Vi fik en del både sjove og sørgelige historier i bytte for rundvisningerne. Historierne strakte sig over en lang årrække, en af det tidligere elever afslørede, at han blev student i 1960!
Der var også mulighed for at høre digt-oplæsninger, deltage i sang-workshop og fællessang. Vi gav kaffe og te, og man kunne købe sig til en smagsprøve på renæssancekage. De yngste kunne bygge historiske bygninger i Lego. Mest gennemførte bygning blev dog bygget af en tilfældigt forbipasserende turist, der blev så grebet af byggeriet, at han brugte næsten fire timer i CGs skolegård – kæresten så lidt træt ud… Det udløste en ekstrapræmie, for det ville vist ikke være helt rimeligt at lade ham konkurrere på lige fod med børnene.
Faktisk havde vi allerede fredag ladet op til dagen, idet vi havde fået hver af CGs ni nystartede grundforløbsklasser til at give et give et bud på, hvordan man kan skrive 400 med menneskekroppe i skolegårdsRingen. Det skete som led i CGs alkoholfrie introfest, farvefesten. Se alle ni bud i denne facebooknyhed.