En julefortælling

Og det skete i de dage, at det var tid til at se tilbage på årets afslutning, som på CG indebærer en del hyggelige indslag. De er med til at holde CGhumøret oppe i vintermørket.

Julekoncert

På CG starter december typisk i november. Kor og bands giver koncert i Christians Kirke for alle interesserede medelever, ansatte og forældre. Også i år var det en utrolig hyggelig og stemningsfuld begivenhed. Kor og bands leverer de musikalske indslag. På sangsiden er det CGs drenge- og pigekor, n-klassernes julekor samt CG-koret, der leverer indholdet. Læs lidt mere om dagen og se flere billeder i nyheden, ”snart er det juleferie

Luciaoptog

Næste store decemberbegivenhed falder den første skoledag i december. Elever fra Drømmeudvalget har iklædt sig nissehuer og indtager Prinsessegade 7.45. De deler pebernødder ud til alle forbipasserende, såvel CGere som tilfældigt forbipasserende morgenfriske Christianshavnere. I alle dagens frikvarterer lyder det udødelige hit ”Last Christmas” over skolegården.

Fint nok, det er blot optakt til det, de fleste ser som dagens højdepunkt.

I et elevopholdslokale samles Drømmeudvalget for at lave julepynt og for at gøre klar til Luciaoptoget.

I 2005 var der en gruppe drenge, der dannede et Eventudvalg, et af CGc mange mere eller mindre levedygtige ad hoc udvalg. Gruppen besluttede, at CG måtte have sit helt eget Luciaoptog. Første optog blev afholdt på selve Luciadagen. Men sidenhen har 3.g’ernes studieretningsprojekt nødvendiggjort en flytning af dagen. Og Eventudvalget eksisterer ikke længere, men det gør Drømmevalget, som har overtaget den opgave, det er at arrangere dagen.

De frivillige drenge har bar overkrop, er indsmurt i babyolie og vandrer rundt på CG, mens de afsynger CGs helt egen udgave af Luciasangen. Efter rundturen ender optoget i pedelkælderen, hvor der er mulighed for et hurtigt bad og en kop varm kakao.

På årets sidste torsdagsforum var der i øvrigt et humoristisk indslag i ”sig det med torsdagsforum” postkassen. Taget for pålydende rummer indslaget, der var underskrevet af ”en ophidset 1.g’er, der går ind for kvinders rettigheder”, et element af alvor:

Jeg synes, det er kønsdiskriminerende, at der ikke er halvnøgne og olierede kvinder i Luciaoptoget. Specielt når man tager i betragtning, at vi på CG er så progressive og ligestillingsorienterede.

Det er egentlig rigtig nok, at optoget ikke for alle. Vi har altid tænkt det som en kommentar til, at Luciaoptoget oprindeligt var forbeholdt kvinder/piger. Og sådan er det jo med traditioner, de er til løbende forhandling. I år var optoget for første gang ledsaget af en brandslukker. Nok et noget drastisk tiltag, men alligevel et udtryk for en ændring, en ændring i sikkerhedsbevidstheden.

Juletræerne

På reposen på ”trappen” i CGs nyrenoverede skolegård står der et juletræ, som tidligere har stået indendørs – lige uden for lærerværelset. Det har været kutyme, at eleverne i Drømmeudvalget pyntede træet med noget af det pynt, de laver i forbindelse med Luciaoptoget. Udvalget havde meget sjov ud af at pynte hjerter, stjerner mm. med portrætter af CGs lærere. Et billede af rektor har ofte prydet stjernen i toppen af træet.

Da træet er rykket udendørs, er det ikke så attraktivt at pynte det, da regn og rusk hurtigt gør kål på pynten. Det er nok også godt nok i disse persondataforordningstider, for vi skal vist have helt styr på, om det nu er OK, at eleverne benytter billederne på den måde. Men mon ikke vi finder en løsning på det lille problem.

I anneksgården lyser CGs genbrugsjuletræ op. Ja, man kan vel spørge, om det overhovedet er et juletræ? Det er et “træ”, som en tidligere elev havde anskaffet med et formål for øje. Vi kan ikke huske, hvad træet skulle bruges til, men CG har overtaget det. Og nu er det en ledestjerne for søvndrukne CGere på vej til de vintermørke morgentimer.

Sidste skoledag

Sidste skoledag inden juleferien ligger dagen efter 3.g’erne har afleveret deres studieretningsprojekt. Afleveringen markeres med en jule-/SRP-café, som slutter 18.45. Så kan eleverne få en god nats søvn inden selve juleafslutningen.

Sidste dag inden ferien mødes klasserne og morgenhygger med et par af deres lærere. Før i tiden gik turen derefter til vores gode nabo, Vor Frelsers Kirke. Vi ønskede hinanden en glædelig jul og et godt nytår – med fællessang og optrædener.

For nogle år siden valgte vi at ændre den tradition, så vi nu samles i skolegården efter morgenhyggen. Vi synger en fællessang, hvorefter vi kaster os ud i en række aktiviteter, som skifter fra år til år. I år er der nogle, som arrangerer en miniturnering i høvdingebold, der er oplæsning ved Forfatterskolen, mediefagseleverne viser et par af de film, de har lavet. Og der er bingo – ved Bingoudvalget. Lærerbandet ”Palles Venner”, opkaldt efter en tidligere kollega, giver koncert. Nogle år opfører dramaeleverne et krybbespil, sidste år et meget morsomt et af slagsen – om grådig spekulation i det at forvandle vand til vin og om en noget utilpasset teenageJesus.

En ting er dog sikker.

CGs nissebande stiller op og deler sundt og sødt ud. Og der er kamp om rollerne. Få sekunder efter efterlysningen af frivillige, er rensdyrkostumet afsat. Det er vist så rodfæstet, at CGs rødtudende Rudolf er tysktalende og har et navn, som rimer på fars. Tænk, at man kan vinde hævd på en sådan arbejdsopgave.

Det er jo ikke som sådan julen, der er i fokus i denne julefortælling. Vi bruger julen som en anledning til at skabe en god hverdag på CG; en hverdag, hvor vi er fælles om noget; en hverdag, hvor vi gør noget for at holde humøret oppe i den mørke vinter.

Glædelig jul og godt nytår. Vi ses igen torsdag 3.1.2019.