IT på CG

IT på CG

På CG indgår it som en naturlig del af undervisningen og vi har derfor fokus på, at holde vores it-tilbud til elever og it-infrastruktur up-to-date.

Som elev på gymnasiet får du stillet en række services og software til rådighed, som du kan finde på siderne herunder. Det er en nødvendighed, at du har en computer (pc eller Mac) med til undervisningen.

Office 365

Vi benytter Office 365 som samarbejdsportal og du får derfor også tilbudt den nyeste Office-pakke uden beregning.

Wifi

Det trådløse netværk er tilgængeligt over alt på CG. Du kan se, hvordan du logger på Wifi længere nede på denne hjemmeside under afsnittet Sådan gør du…

Liste over webtjenester

Følgende webtjenester benyttes i undervisningen og kræver login:

Lectio
PaperCut-print
Infomedia
Faktalink
Forfatterweb
Gyldendal online ordbog
Urkund
UMS selvbetjening

Studiekort er også printkort

Når du starter på CG får du udleveret et personligt studiekort, som du skal registrere i vores system hvorefter du kan bruge det til print og kopiering.

Guides og vejledning - her finder du links og nyeste udgave af vejledninger

Luk alle dropdowns

Her finder du en liste over det software vi benytter i undervisningen, som du selv kan hente og arbejde med på din pc eller Mac.

Office 365

Bemærk at det kræver et login (CG-login + @cg-gym.dk f.eks. ande1234@cg-gym.dk) for at logge på Office 365

Link: http://elev.cg-gym.dk

Microsoft Office-Pakken

Bemærk at det kræver et login (CG-login + @cg-gym.dk f.eks. ande1234@cg-gym.dk) for at hente og registrere Office-pakken. Du kan hente både til Windows og Mac.

Link: Office-pakken

Online Notebook

Link: Online Notebook

PrimusSE

Licensnøgle og guide findes via dette link i SharePoint (login påkrævet)

Link: PrimusSE 1.1 (Windows)
Link: Primus Student Edition (Mac)
Link: Hent driver til keyboard

Maple 2023

Licensnøgle til Maple 2023 findes via dette link i Office365 (login påkrævet)

Se videoguide inden du skal installere programmet Maple
Videoguide til installation på Mac 

Installationsguide af Maple med Gym-pakken til Mac 

Videoguide til installation Gym-pakke på Mac 

Videoguide til installation på Windows

Installationsguide af Maple med Gym-pakken til PC 

Installer først Maple og derefter Gym-pakken.

Link: Maple 2023 (til Windows)
Link: Maple 2023 GYM-pakken (til Windows)

Link: Maple 2023 (til MAC)
Link: Maple 2023 GYM-pakken (til MAC)

MathType

Installationsnøgle findes via dette link i sharepoint (login påkrævet)
Link: MathType (til Windows)

Link: MathType (til MAC)

LoggerPro

Installationsnøgle findes via dette link i SharePoint (login påkrævet)

Link: LoggerPro v3.16.2 (Windows)
Link: LoggerPro v3.8.6.2 (MAC)

Husk at hente seneste opdatering til LoggerPro via dette link.

Teamviewer

Benyt linket: https://get.teamviewer.com/6vanuiw

Vejledning til brug af Teamviewer

Download TeamViewer til din computer (Microsoft, Apple eller Linux) ved at klikke på linket ovenfor.

  1. På PC vælges Run/Kør. På Mac åbnes dmg-filen (dobbeltklik på den i download-folderen) og i den viste Mac-disk startes TeamViewer.
  2. TeamViewer viser nu et ID og en adgangskode. Adgangskoden oplyses, når du når du ringer for IT support.
  3. På skærmen vil du nu kunne se, hvorledes IT-supporteren benytter din computer. Til sidst afslutter IT-supporteren TeamViewer-forbindelsen og derved lukkes din kørende TeamViewer (i modsat fald lukker du blot selv programmet).

Både Office 365 og Office-pakken kræver et login i form af en mailadresse. Du skal derfor bruge dit personlige CG-login efterfulgt af @cg-gym.dk. 

Eksempel: Hvis dit CG-login er ande1234, så skal du logge på med ande1234@cg-gym.dk som brugernavn og dit normale password.

Som elev skal du løbende aflevere skriftlige opgaver. Til tider skal opgaverne afleveres i fysisk form, andre gange skal de afleveres digitalt og fra tid til anden såvel fysisk som digitalt.

Du får besked i hvert enkelt tilfælde.

Digital aflevering foregår fx i lectio og i netprøver. Kravene til filformat varierer.

Som minimum skal du kunne konvertere alle filtyper til .pdf format. Det er en stor fordel, idet formatet er stabilt både ved digital aflevering, og når du skal printe fysiske eksemplarer på papir.

Følg denne vejledning når du skal aflevere dine opgaver.

Hvis du skal printe på CG, så skal du overholde følgende

  • dokumentet skal være i .pdf format
    • Se nedenfor: “Sådan laver du et .pdf dokument”
  • dokumentet må højst fylde 10 megabyte. Er det over 10 megabyte, bliver det afvist.
    • Se nedenfor: ”Sådan ser du størrelsen på dit dokument” og ”Sådan laver du dokumentstørrelsen mindre”
  • du skal komme i god tid – det er dit ansvar, at opgaven bliver afleveret rettidigt.

Sådan laver du et .pdf-dokument

I de fleste nyere tekstbehandlingsprogrammer (f.eks. word 2010, 2013, 2016) kan man gemme sit dokument i forskellige formater – også i .pdf formatet. Det gør man ved at vælge funktioner som fx ”gem som”, “print” og “eksporter” og dernæst vælge filtypen .pdf.

Det varierer fra styresystem til styresystem og fra program til program, hvordan man konverterer filformater. Det væsentlige er, at du løbende har øvet dig i at foretage konverteringen, så det ikke bliver et problem tæt på deadline for aflevering.

Et kendt problem er konvertering af maplefiler til .pdf.

Hvis dit tekstbehandlingsprogram ikke tillader konvertering, findes der gratis software på nettet, som kan det samme. Eksempelvis kan Bullzip Free PDF Printer (www.bullzip.com) udskrive din opgave som et .pdf dokument.

Sådan ser du størrelsen (megabyte) på dit dokument

Den typiske måde at se størrelsen på din opgave er ved at højreklikke på selve opgaven og vælge fx”egenskaber” eller lignende. Her vil du kunne finde størrelsen på dokumentet.

Sådan laver du dokumentstørrelsen mindre

Hvis din opgave fylder mere end 10 MB (megabyte), er det typisk billeder, der er skyld i problemet. Hvis du vil ændre et billedes størrelse (megabyte), så er det ikke nok at trække billedet mindre i tekstbehandlingsprogrammet. Du skal reducere billedstørrelsen/-kvaliteten i et eksternt billedbehandlingsprogram. Nyere tekstbehandlingsprogrammer (fra word 2010) har dog en integreret billedreduktionsfunktion, så du kan gøre det direkte i opgaven.

Få vejledning her til alt it på CG.

Sådan logger du på wifi

  1. Åbn din WiFi og klik på netværket “CG_P”
  2. Indtast din CG mailadresse i brugernavnsfeltet. Eksempel: Hvis dit brugernavn til dit CG-login er ande1234, så skal du logge på med ande1234@cg-gym.dk
  3. Indtast dit password

Sådan printer du

Vi benytter PaperCut-print, hvilket betyder, at dit dokument udskrives til en printsky, hvorefter det kan hentes på en vilkårlig printer/kopimaskine på CG inden for 72 timer. Du skal have et studiekort/printkort for at kunne printe.

Når du starter på CG får du udleveret et personligt studiekort, som du skal registrere i vores system hvorefter du kan bruge det til print og kopiering.

For at printe skal du først uploade dit dokument til PaperCut (url er http://10.8.56.35:9191/app?service=page/Home). Eller http://print:7290) (du skal være på CGs wifi). Herefter skal du logge ind og vælge det dokument du vil printe.

Derefter går du til en fysisk printer/kopimaskine og logger ind med dit studiekort, hvorefter du beder om at få dokumentet printet ud på papir

Sådan frigør du plads på din Mac

En del mac-brugere oplever at deres computer hurtigt bliver fyldt op, og at pladsen især er optaget af “Andet” (“Other” på engelsk). Man kan finde ovesigten ved at klikke på Apple ikonet i venstre hjørne af skrivebordet og klikke på “Om Denne Mac”. Følgende vindue åbner, og man kan se følgende oversigt under “Lagringsplads”

others-storage-vejl-fig1

I de nyere styresystemer til Mac, er billeder blevet gemt i et bibliotek til programmet ”Fotos”. Hvis du har mange billeder på din computer kan Fotos og Photobooth udgører en væsentlig del af ”Andet” pladsen på din computer.

Du kan gemme dine billeder eksternt og slette dem fuldstændigt fra computeren, ved at gøre følgende:
1) Åben ”Finder”
2) Find ”Fotos”, under ”programmer”. (Nogen gange skal man i stedet finde “Fotos bibliotek”, ved at trykke på “Gå” i menubaren i toppen af skærmen, og vælge “Billeder”)
3) Højreklik og vælg: ”Vis indhold af pakke” –under mappen ”Masters” (alternativt “Originals”) ligger dine billeder i ordnet i undermapper.
4) Hvis du vil kopiere billederne kan du kopiere alle mapper i ”Masters” og derefter slette dem (Husk at tømme papirkurven)
5) Hvis ikke ”Masters” findes ved skridt 2) så kan den findes ved at trykke Shift + Command + H (evt. under menuen ”Gå” og klik på ”Hjem”) – Åben mappen ”Billeder” og højreklik på Foto bibliotek, vælg ”Vis indhold af pakke”, udfør skridt 4).

Fremgangsmåden er præcis den samme for PhotoBooth,

En sidste god måde at undersøge hvilke filer der optager pladsen på din computer, er at åbne ”Finder”, trykke på ”Alle mine filer”, tryk på Tandhjulsikonet og vælg ”Arranger efter” – ”Størrelse”. Nu kan du se hvilke filer der fylder mest og tage stilling til hvilke af dem du ikke har brug for, og kan slette permanent.

Husk at tømme din papirkurv når du er færdig.