IT på CG

IT på CG

På CG indgår IT som en naturlig del af undervisningen, og det er nødvendigt, at du (medmindre du får andet at vide) altid har en computer (pc eller mac) med i skole. Når IT spiller så stor en rolle, har vi fokus på, at holde vores IT-tilbud og -infrastruktur up-to-date.

Som elev på gymnasiet får du stillet software og en række services til rådighed. Herunder finder  henvisninger og vejledninger.

 • CGs trådløse netværk / wifi er tilgængeligt overalt på CG.
 • Skema, lektier og meget andet ses i lectio, vores studieadministrative system.
 • Du vedligeholder dine data, fx mobilnummer i UMS.
 • Vi benytter Office 365 som samarbejdsportal og du får gratis adgang til nyeste Office-pakke.
 • Udvalgte generelle og fagspecifikke databaser:
  • Generelle databaser
  • Fagspecifikke databaser
 • I hverdagen og når du afleverer opgaver, bruger du printerapplikationen Papercut

Når du starter på CG, får du en velkomst-sms med dit brugernavn og en automatisk adgangskode, du skal ændre i UMS (beskrevet nedenfor)

Dit brugernavn er “cg” fulgt af et firecifret løbenummer og afsluttes med de to første bogstaver i dit fornavn, fx cg1234an

Du skal også bruge din CG-mailadresse som brugernavn i visse sammenhænge. Mailadressen består af dit CG brugernavn efterfulgt af @cg-gym.dk. Din CG mailadresse er derfor cg1234an@cg-gym.dk

 • Åbn din WiFi (på computer/smartphone, under indstillinger) og vælg netværket “CG_P”
 • Indtast brugernavn, det er din CG mailadresse:
  • Mailadressen består af dit CG brugernavn efterfulgt af @cg-gym.dk 
  • Brugernavnet er “cg” fulgt af et firecifret løbenummer og afsluttes med de to første bogstaver i dit fornavn,  fx cg1234an
  • Din CG mailadresse er derfor cg1234an@cg-gym.dk
 • Indtast dit password

Lectio (link, åbner i nyt vindue) er vores studieadministrative system. Log ind med brugernavn + adgangskode

 • Brugernavnet er “cg” fulgt af et firecifret løbenummer og afsluttes med de to første bogstaver i dit fornavn,  fx cg1234an

På computere er Lectios forside inddelt i fire områder: aktuel information, beskeder, lektier og skema. Benyt Lectios officielle side, også på din smartphone.

Under aktuel information henviser vi løbende til forskellige centrale informationer, fx eksamensplanen.

Visse tredjeparts-applikationer viser ikke aktuel information.

UMS selvbetjening (link, åbner i nyt vindue)

Her kan du se dine oplysninger og rette din mailadresse og det telefonnummer, hvortil vi sender sms’er fx ved aflysninger af morgentimer.

Sådan printer du

Når du starter på CG, får du udleveret et personligt studiekort, som du skal registrere på en af vores store elevprintere. Herefter kan du bruge kortet til print, kopiering og skanning.

Vi benytter PaperCut-print, hvilket betyder, at dit dokument udskrives til en printsky, hvorefter det kan hentes på en vilkårlig printer/kopimaskine på CG inden for 72 timer.

Først uploader du dit dokument til PaperCut (link, åbner i nyt vindue). Der er også et direkte link i lectio (under punktet aktuel information).

Herefter går du til en printer, hvor du logger ind og frigiver det dokument, du har uploaded.

Du kan uploade flere dokumenter ad gangen.

Som elev skal du løbende aflevere skriftlige opgaver. Til tider skal opgaverne afleveres i fysisk form, andre gange skal de afleveres digitalt og fra tid til anden såvel fysisk som digitalt. Du får besked i hvert enkelt tilfælde.

Digital aflevering foregår fx i lectio og i netprøver.

Kravene til filformat varierer. Som minimum skal du kunne konvertere alle filtyper til .pdf format. Det er en stor fordel, idet formatet er stabilt både ved digital aflevering, og når du skal printe fysiske eksemplarer på papir.

Konvertér så vidt muligt dokumentet til .pdf format (se vejledning nedenfor).

Dokumentet må højst fylde 10 megabyte. Er det større, bliver det afvist (se nedenfor: Sådan ser du størrelsen på dit dokument – og mindsker den).

Skal du aflevere en opgave i fysisk format, er det dit ansvar, at opgaven bliver afleveret rettidigt. Kom derfor i rigtig god tid, hvis du skal printe den på CG.

I de fleste nyere tekstbehandlingsprogrammer (f.eks. word 2010, 2013, 2016) kan man gemme sit dokument i forskellige formater – også i .pdf formatet. Det gør man ved at vælge funktioner som fx ”gem som”, “print” og “eksporter” og dernæst vælge filtypen .pdf.Det varierer fra styresystem til styresystem og fra program til program, hvordan man konverterer filformater. Det væsentlige er, at du løbende har øvet dig i at foretage konverteringen, så det ikke bliver et problem tæt på deadline for aflevering.Et kendt problem er konvertering af maplefiler til .pdf.Hvis dit tekstbehandlingsprogram ikke tillader konvertering, findes der gratis software på nettet, som kan det samme. Eksempelvis kan Bullzip Free PDF Printer (www.bullzip.com) udskrive din opgave som et .pdf dokument.

Den typiske måde at se størrelsen på din opgave er ved at højreklikke på selve opgaven og vælge fx”egenskaber” eller lignende. Her vil du kunne finde størrelsen på dokumentet.Sådan laver du dokumentstørrelsen mindre
Hvis din opgave fylder mere end 10 MB (megabyte), er det typisk billeder, der er skyld i problemet. Hvis du vil ændre et billedes størrelse (megabyte), så er det ikke nok at trække billedet mindre i tekstbehandlingsprogrammet. Du skal reducere billedstørrelsen/-kvaliteten i et eksternt billedbehandlingsprogram. Nyere tekstbehandlingsprogrammer (fra word 2010) har dog en integreret billedreduktionsfunktion, så du kan gøre det direkte i opgaven.

Office 365 - Officepakken - Online Notebook

For at få adgang til dit Office 365 hos CG skal du logge ind.

http://elev.cg-gym.dk (link, åbner i nyt vindue)

 • Indtast brugernavn, det er din CG mailadresse:
  • Mailadressen består af dit CG brugernavn efterfulgt af @cg-gym.dk 
  • Brugernavnet er “cg” fulgt af et firecifret løbenummer og afsluttes med de to første bogstaver i dit fornavn,  fx cg1234an
  • Din CG mailadresse er derfor cg1234an@cg-gym.dk
 • Indtast dit password

For at hente og registrere office-pakken skal du logge ind.

Office-pakken (link, åbner i nyt vindue)

 • Indtast brugernavn, det er din CG mailadresse:
  • Mailadressen består af dit CG brugernavn efterfulgt af @cg-gym.dk 
  • Brugernavnet er “cg” fulgt af et firecifret løbenummer og afsluttes med de to første bogstaver i dit fornavn,  fx cg1234an
  • Din CG mailadresse er derfor cg1234an@cg-gym.dk
 • Indtast dit password

Husk at hente rette pakke – der er forskel på pakkerne til PC og Mac

Mangler info

Generelle og fagspecifikke programmer og databaser

Adgang via lectio

Licensnøgle og guide findes via dette link i SharePoint (login påkrævet)

Link: PrimusSE 1.1 (Windows)
Link: Primus Student Edition (Mac)
Link: Hent driver til keyboard

Licensnøgle til Maple 2023 findes via dette link i Office365 (login påkrævet)

Videoguide til installation på PC – Windows

Installationsguide af Maple med Gym-pakken til PC – Windows 

Installer først Maple og derefter Gym-pakken.

Link: Maple 2023 (til PC – Windows)

Når Maple er installeret, er du klar til at installere Gym-pakken:

Link: Maple 2023 GYM-pakken (til PC – Windows)

 

Licensnøgle til Maple 2023 findes via dette link i Office365 (login påkrævet)

Videoguide til installation på Mac 

Installationsguide af Maple med Gym-pakken til Mac 

Videoguide til installation Gym-pakke på Mac 

Installer først Maple og derefter Gym-pakken.

Link: Maple 2023 (til MAC)

Når Maple er installeret, er du klar til at installere Gym-pakken:

Link: Maple 2023 GYM-pakken (til MAC)

Installationsnøgle findes via dette link i sharepoint (login påkrævet)
Link: MathType (til Windows)

Link: MathType (til MAC)

Installationsnøgle findes via dette link i SharePoint (login påkrævet)

Link: LoggerPro v3.16.2 (Windows)
Link: LoggerPro v3.8.6.2 (MAC)

Husk at hente seneste opdatering til LoggerPro via dette link.

Fif til PC og Mac

især er optaget af “Andet” (“Other” på engelsk). Man kan finde ovesigten ved at klikke på Apple ikonet i venstre hjørne af skrivebordet og klikke på “Om Denne Mac”. Følgende vindue åbner, og man kan se følgende oversigt under “Lagringsplads”

others-storage-vejl-fig1

I de nyere styresystemer til Mac, er billeder blevet gemt i et bibliotek til programmet ”Fotos”. Hvis du har mange billeder på din computer kan Fotos og Photobooth udgører en væsentlig del af ”Andet” pladsen på din computer.

Du kan gemme dine billeder eksternt og slette dem fuldstændigt fra computeren, ved at gøre følgende:
1) Åben ”Finder”
2) Find ”Fotos”, under ”programmer”. (Nogen gange skal man i stedet finde “Fotos bibliotek”, ved at trykke på “Gå” i menubaren i toppen af skærmen, og vælge “Billeder”)
3) Højreklik og vælg: ”Vis indhold af pakke” –under mappen ”Masters” (alternativt “Originals”) ligger dine billeder i ordnet i undermapper.
4) Hvis du vil kopiere billederne kan du kopiere alle mapper i ”Masters” og derefter slette dem (Husk at tømme papirkurven)
5) Hvis ikke ”Masters” findes ved skridt 2) så kan den findes ved at trykke Shift + Command + H (evt. under menuen ”Gå” og klik på ”Hjem”) – Åben mappen ”Billeder” og højreklik på Foto bibliotek, vælg ”Vis indhold af pakke”, udfør skridt 4).

Fremgangsmåden er præcis den samme for PhotoBooth,

En sidste god måde at undersøge hvilke filer der optager pladsen på din computer, er at åbne ”Finder”, trykke på ”Alle mine filer”, tryk på Tandhjulsikonet og vælg ”Arranger efter” – ”Størrelse”. Nu kan du se hvilke filer der fylder mest og tage stilling til hvilke af dem du ikke har brug for, og kan slette permanent.

Husk at tømme din papirkurv når du er færdig.

Særlige programmer