Frihed, lighed & fernis

Et billedkunsthold fra CG bidrager til en pop-up udstilling på Arbejdermuseet – som led i museets udstilling, Stop slaveri!

På CG har vi, så længe vi kan huske tilbage, haft en særlig interesse i netop slaveri. Forklaringen er den enkle, at CG er placeret på 400 år gamle Christianshavn. Bygget for det overskud som handlen med bl.a. sukker genererede. Sukkeret blev produceret i Dansk Vestindien – en produktion, der var baseret på slavehold.

Pop-up udstillingen har titlen Frihed, lighed og slavehandel, og vores elever har skabt værker med begrebet ”frihed” som omdrejningspunkt. Tre eksempler (se illustrationer nedenfor):

En gruppe bruger fugle som inspiration. Er fugle fri? Er man fri, hvis man kan flyve? Er fri bevægelighed en forudsætning for frihed?

Det kan en af eleverne på holdet helt tilfældigt tale med om. Hun har netop fået fjernet en omgang gips men kan stadig kun humpe rundt. Og kun hvis hun har et par krykker. Et konkret eksempel på oplevet bevægelsesmæssig ufrihed.

En anden gruppe giver ordet frihed betydning og værdi ved at opstille en kontrast:

Vi havde svært ved at beskrive/vise, hvad frihed var, og vi endte med at komme til den konklusion, at frihed er mange ting, og det varierer fra person til person. Der er ikke nogen konkret beskrivelse af, hvad frihed er, men frihed er for os, hvad vi selv gør det til. Så vi har lavet ”Frihed på flaske” hvor der teknisk set ikke er noget i, andet end dig og din mening om hvad frihed er…

En tredje gruppe overvejer, hvorvidt der ligger frihed i valgfrihed. Det kan være meget belastende at skulle træffe (frie) valg hele tiden, så vores vidtrækkende valgfrihed kan opleves som et kvælende reb om halsen. Men valgfriheden skal ses i forhold til verdens slavegjorte, som ikke har nogen som helst valgfrihed – og slet ikke friheden til at kunne reflektere over svagheden ved hele tiden at skulle vælge.

Pop-up udstillingen blev åbnet med en fernisering. Taler, lækre hapsere, økologiske sodavand, optrædender og stande. Man kan se mere på Arbejdermuseets hjemme- og facebooksider, bl.a. disse to opslag:

En af talerne var Rikke, som har udskiftet lærergerningen på CG med jobbet som undervisnings- og udstillingsansvarlig på Arbejdermuseet. Et tab for os, men til tider også en fordel, fordi vi jo altid har Rikke i vores CG netværk.

Frihed, lighed & læreplaner

Når vi på CG vælger at deltage i en sådan aktivitet, så er det ikke hapserne og de økologiske sodavand, der trækker. Værdien ligger i muligheden for, at eleverne kan se deres faglighed i større sammenhæng. Det afspejler ministeriets læreplan for billedkunst.


Kategori: Nyhed 2017-18

Tags: