Je vous déclare mari et femme

Store rejseuge står for døren. Næste uge er alle CGs 2.g’ere på studierejse til mere eller mindre eksotiske rejsemål. Det beretter vi om, når eleverne vender tilbage.

Men CGs elever rejser også i andre sammenhænge. Vi har f.eks. venskabsgymnasier i Frankrig, Spanien og Tyskland, så CGerne kan styrke relevante sprogkundskaber.

For ganske nylig var CGerne med fransk på A-niveau et smut i franske Le Mans (billeder nedenfor). Både når vi er på besøg, og når vi får besøg, er der privat indkvartering. Det giver et helt lavpraktisk indblik i den fremmede kultur og nødvendiggør samtidig brugen af fremmedsproget.

I Le Mans var CGerne et smut forbi bageren, som ikke sagde, at ”ceci n’est pas une flûte” – om end det kunne have været klogt, for bestiller man en flûte i Frankrig, får man noget, der enten er meget tykkere eller tyndere end en dansk flûte. Først når du bestiller en baguette, får du en flüte.

Ved et fint besøg på rådhuset blev CGerne også konfronteret med en anden en forskel ift. Danmark. Frankrig er modsat Danmark et sekulært samfund med skarp adskillelse mellem stat og kirke. Derfor foregår vielser på rådhuset, hvis de skal have juridisk gyldighed.

De to tilsyneladende lidt tørre franske embedsmænd på billedet var ikke helt så tørre, da det kom til stykket, for de lokkede en af de franske værtinder og en CGer til at stille op til en fingeret vielse. ”Au nom de la loi, je vous déclare mari et femme”. Altså ikke i Guds navn men i lovens navn.

Turen til Le Mans går via Paris, og så er det jo indlysende også at indsnuse lidt forårsstorbyluft fra trapperne op til Sacré Coeur. Det lader til at have været en helt OK tur.