Tirsdag lagde CG hus til skoleårets sidste omgang kulturkonditori, det femte skridt i retning af det, der forhåbentligvis er ved at blive en rodfæstet CG tradition. Denne gang havde konditoriet slået sig sammen med CGs forfatterskole. Fra elevside blev der budt på lyrikoplæsninger af måske kommende lyrik-debutanter? Lydsporet, i form af lounge-jazz, blev også leveret af eleverne. Og så var der kaffe/te. Og kage. Uden kage, intet konditori?!
Konditorerne havde også programsat Kizaja Routhe-Mogensen. Kizaja er CG student fra 2002, og har efterfølgende læst litteraturvidenskab. Efter studierne fik hun arbejde i forlagsbranchen. Derefter er ”karrieren” gået forbi Politiken for nu at have bragt hende til Information, hvor hun er litteratur- og teateranmelder.
På CG synes vi altid, det er spændende at få besøg af tidligere elever. Til hverdag, i forbindelse med arrangementer og ved festlige lejligheder, f.eks. den fest for gamle elever, der står for døren (4. maj). Det er simpelthen så spændende at følge vores gamle elever og deres post-CG-liv.
Kizaja fortalte om de erfaringer, hun har med at anmelde debutanter. Dertil fortalte hun om tendenser i nutidens debutantlitteratur. Det skyder op med forfatterskoler her, der, alle vegne, ikke kun på CG. Det medfører, at der er flere debutanter end tidligere. Den tendens styrkes ved, at det er muligt at selvudgive. Den store volumen indebærer, at man, som anmelder, hører langt flere forfatterstemmer, og at man måske derfor oplever større udsving i kvaliteten.
Det fik Kizaja til samtidig at indkredse, hvad hun mener med kvalitet. Man skal skrive godt. Det, man skriver, skal være gennemarbejdet. Sidst og ikke mindst er det vigtigt at have en egne stemme, en stærk egen stemme.
I anmelderkredse er der, fortalte hun, en vis venlighed overfor debutanter. Det skulle dog ikke opfattes som et carte blanche, for ingen er tjent med få stukket anmelderblår i øjnene. Oplægget var gennemillustrereret, Kizaja tryllede debutantlitteratur op af den medbragte mulepose.
Pressen, i form af Christianshavns Kvarter, havde foromtalt arrangementet og var på plads med optageudstyr. Vi, de godt 50 tilstedeværende, kan altså genopleve lyrikken, musikken og oplægget. Alle andre må lade sig nøje med smagsprøven, den 30 minutter lange smagsprøve, som er blevet bragt på Christianshavns Kvarters hjemmeside.
Valentin, Agnes, Malthe, Sidsel, Elvira, Theo og Thomas delte deres lyrik, Laurits og Jeff spillede i pausen.
Nu var det jo den femte omgang kulturkonditori, de foregående har omhandlet SKAM, Bowie, graffiti og iværksætteri. Se fire af plakaterne i den grå boks.
Hvad mon vi skal sætte tænderne i næste gang?