Til fods i magtens landskab

Vores beliggenhed gør, at der kun er kort vej til steder, hvor magtudøvelse finder sted. Helt konkret. I det store og i det små. På kort sigt såvel som på langt sigt. Her er tre eksempler på oktobergåture.

Christiansborg

CGs elever valgte at nedlægge undervisningen dele af torsdag 05.10. Efter skoletid gik eleverne i demonstrationstog til Christiansborg, stedet hvor finanslovsforhandlingerne finder sted. Folketinget har en magtfuld indflydelse på elevernes hverdag. Kvaliteten af eleverne nuværende og fremtidige uddannelser påvirkes af uddannelsesinstitutionernes økonomiske råderum.

På billedet ser man det banner, som eleverne ikke medbragte, da de gik til Christiansborg.

Nationalbanken

3j har været på oktoberbesøg i Nationalbanken. Pengepolitik er en magtfuld faktor f.eks. i forhold til prissætningen på boligmarkedet, noget der har indflydelse på elevernes hverdag. Nu, såvel som i fremtiden, påvirkes deres muligheder for at vælge, hvor de vil bo.

På billede poserer klassen foran Arne Jacobsens ikoniske bygning.

Vesterbro

Fashionable Vesterbro blev gennemtravet af 2k – også på en oktoberdag. Gennem byfornyelse, bl.a. i håbet om et bedre skattegrundlag, har Københavns Kommune gennem en lang årrække haft en direkte og indirekte magtfuld indflydelse på bydelens udvikling. Eleverne så helt konkrete eksempler på den resulterende gentrificering, noget der har og vil have indflydelse på det storbyliv, eleverne lever nu og evt. i fremtiden.

På et af de to billeder står eleverne på et hjørne tæt på Kødbyen. Det er ikke mange år siden, at det var noget nær det mindst fashionable område i det centrale København. Det er ikke just det, der er tilfældet i dag.

Fælles for disse små eksempler er, at magtudøvelse er noget, der kan iagttages, når man bevæger sig rundt i byen. Magtudøvelse er resultatet af beslutninger, de beslutninger træffes i bygninger, man kan se på sin færd rundt i byen. Bydelen Vesterbro illustrerer, at magtudøvelse også kommer til konkret udtryk i selve byens indretning.

Det vigtige er ikke, om magtudøvelsen er god eller dårlig. Det vigtige er at holde øjnene åbne, så man ser, hvor den finder sted, og hvordan den udmønter sig. Anskuet på denne måde er vi med vores placering midt i København, priviligerede.

Og gåturene leverer input til efterfølgende snak i undervisningen.