I august gik en hel årgang 1.g’ere i gang med deres gymnasieforløb på de storkøbenhavnske gymnasier. Mange af disse 1.g’ere tilbringer traditionen tro en aften i Dyrehaven eller Søndermarken. En tradition, der, på godt og ondt, har påkaldt sig en del interesse de senere år.
På CG bruger vi, som alle gymnasier, tid og kræfter på at give eleverne en god start på deres tre CG-år. Vi faciliterer en række ryste-sammen aktiviteter. For nogle år siden begyndte vi at kigge nærmere på den farvefest, som afslutter den første uges introforløb. Vores farvefest afspejler, at hver GF-hold får en farve, som følger holdet gennem grundforløbet.
Til farvefesten er eleverne iklædt deres holdfarver, hvilket skaber et fantastisk farvestrålende ramme om festen. Der er en række indslag i løbet af festen, men vi har taget skridtet videre ved at bede hvert hold om at skabe en buffet, hvor maden holdes i holdets farver. Et hold kåres som vindere, men det er ikke det vigtige. Eleverne deler et måltid, de smager hos hinanden.
Se min buffet
Øver man sig på at lægge trykket rigtigt, kan men let synge følgende på melodien til “Se min kjole”.
Se min buffet, den er grøn som græsset
Alt hvad jeg spiser, det er grønt som den
Det er fordi jeg elsker alt det grønne
Og fordi en GF3’er er min ven
Selv med i alt ti GF hold og en vifte af farver, er det let at forestille sig forløbet af buffet-sangen i dens helhed.
Ungdoms- og alkoholkultur
Taler man ungdomskultur, taler man ofte alkoholkultur. Alkoholindtag i begrænset omfang (2 øl pr. elev) var da også en del af vores farvefest for år tilbage. Men på et tidspunkt gled alkoholen helt ud. Vores mål var og er at skabe sammenhold på holdene og årgangen, og her anser vi ikke alkohol som befordrende. At tage alkoholen ud af ligningen har i øvrigt haft en positiv sideeffekt, idet ”opvarmning” ikke længere spiller en rolle.
Efter(farve)festen
Men hvad så efter farvefesten, som er et eftermiddagsarrangement, oven i købet på en fredag? Skal man tage hjem i familiernes skød? Og derved blive spredt for alle vinde. Man kunne jo også indtage Dyrehaven eller Søndermarken? Og blive blandet op med elever fra andre årgange og gymnasier.
Ingen af delene fører jo til sammenhold, og derfor foreslog vi, at eleverne jo kunne mødes privat efter farvefesten. Det tog eleverne til sig, og nu er det nærmest en tradition, at holdene mødes privat og lærer hinanden at kende i netop den sammenhæng, som er deres primære holdepunkt i grundforløbet. Vi har hørt elever sige, at ”sådan gør vi på CG.”
Vi er ikke (helt) blåøjede på CG. Vores elever er også del af den ungdomskultur, hvor alkohol spiller en (for?) stor rolle. Men vi tror, at vi – måske lidt tilfældigt – har opnået noget, som vi gerne ville opnå. Et opprioriteret fokus på at skabe sammenhold. Fordi vi tror på, at sammenhold er forudsætningen for et trygt læringsmiljø.
Se min buffet, den er alle farver
Alt hvad jeg spiser, det li‘ som den
Det er fordi jeg elsker alle farver
Og fordi en CG’er er min ven