Franske fristelser

Hen over weekenden har vi haft genbesøg af elever fra CGs franske venskabsgymnasium, Lycee Touchard Washington, som ligger i Le Mans.

CGs besøg i Le Mans var en kæmpesucces, og det viste sig heldigvis, at den af vores elever, der indgik i et fransk langdistanceforhold, kun blev udsat for en fingeret vielse. Det skete på det lokale rådhus, hvor CGerne blev beværtet med franske delikatesser, petits fours. Vi har omtalt udvekslingsrejsen og vielsen i nyheden Je vous declare mari et femme.

Nu har de franske elever så været på genbesøg hos os, de var indkvarteret privat. I den sammenhæng har vi opdaget, at den nyindrettede skolegård har en uforudset kvalitet. Det skulle gerne fremgå af billederne, at det er ret let at placere en person i hver af de tre udgange fra Ringen. Derved kan vi bruge den som en slags fold, som sikrer, at vi har styr på fx en gruppe franske gymnasieelever. Efterhånden som værterne fra CG kom for at hente de elever, de skulle have boende, kunne vi lukke de rette elever ud af indelukket.

Dagene er gået med en blanding af fagligt indhold og mere sociale aktiviteter. Smagsprøver på undervisningen på CG, møde med elevrådet, etc. Dertil besøg på Louisiana, et smut til Roskilde Domkirke og meget andet.

Og så var der onsdag. Onsdag var gæsterne en smut på rådhuset med Gorm Gunnarsen, som er medlem af borgerrepræsentationen. Og som i Le Mans blev der beværtet. De franske elever blev budt på en lille pandekage, en af de berømte rådhuspandekager, der vel egentlig er tæt på at være en fransk specialitet? Derefter en rundvisning af samme Gorm på Christianshavn, et produkt af den florissante periode i dansk – og europæisk – historie. Og senere på dagen stod den på et besøg i Folketinget.

Hvis vi lige vender den dag på hovedet. Kan man mon forestille sig, at en CG-klasse, der tager på studierejse til Frankrigs hovedstad Paris, aflægger besøg på Paris’ rådhus og i et af det franske parlaments to kamre? Det er formentlig at forvente for meget, men tankeeksperimentet viser, hvordan vi både som gæster og værter kan give udvekslingsrejserne et indhold.

CG-værterne har i øvrigt fået praktiseret deres franske. En ordentlig dosis fransk kan have værdi nu, hvor sommerens prøver og eksamener står for døren.

Og så er det naturligvis helt rimeligt, at en gruppe CGere mødtes til en omgang sen morgenmad i kølvandet på det sidste farvel til de franske gæster. Der skal være plads til et lettelsens suk – ikke fordi det er en lettelse at slippe af med gæsterne, men fordi det er en lettelse, at besøget er vel overstået.