På studierejsen til Barcelona havde 2b bl.a. fokus på ”sport og national identitet”. Klassen overværede en Euroleague-basketkamp mellem Barcelonas klassehold og Crvena Zvezda. Da kampureret havde talt ned til 2.46 bredte uroen sig blandt tilhængerne af Barcelona. Hvad sket der lige der?
2b’s rejsekasse rakte ikke til billetter til en FC Barcelona fodboldkamp på Camp Nuo. Så må man sno sig. Klassen overværede i stedet klubbens baskethold spille Euroleaguekamp mod Crvena Zvezda fra Beograd. Et smart træk, da der fulgte merchandise (”Barca Rookie” T-shirts mm) og en rundvisning på Camp Nou med i købet af basketbilletterne.
CG blev budt velkommen på storskærmen, Fint nok, men det var kampuret, der bød CGerne på en helt uventet oplevelse. I basket tælles der ned, og da uret røg ned på 2.46, bredte uroen sig blandt Barcelonas tilhængere.
Iagttagelse fulgt af undren, hvorfor dog den uro?
En periode varer 20 minutter, og når uret står på 2.46, er der gået præcis 17.14 af perioden. I FC Barcelonas fodboldkampe, hvor tiden tæller op, opstår uroen, når uret står på 17.14. Er der et mønster, er der måske en forklaring?!
Den endelige afslutning på den spanske arvefølgekrig førte i netop 1714 til, at Catalonen mistede sin selvstændighed og blev en del af det storSpanien, vi kender i dag. Tilhængere af et selvstændigt Catalonien benytter følgelig lejligheden til at markere deres ønske om selvstændighed på netop det tidspunkt af kampen.
Klubben Barcelona adskiller i øvrigt ikke sport og politik. Klubben har taget officielt stilling til fordel for et selvstændigt Catalonien. Et ønske, som er en skoldhed spansk politisk kartoffel.
Tilhængerne af Crvena Zvezda var ikke sene til at gribe chancen for at bidrage til stemningen. De kastede sig, måske lettere provokerende, ud i skønsang af verdenshittet ”Viva Espana”. Hjemmepublkum kvitterede med piften og catalanske modsvar.
Et studie af national identitet i øjenhøjde!