Let the games begin – idrætsdag på CG

Efter brandvarme august viser efterårsmåneden september sig fra sin bedste side. Solen skinner, men varmen er til at holde ud. Ingen slud, der fører til underafkøling. Fornuftigt UV-indeks, så vi undgår skoldninger og solstik.

Kort sagt, den perfekte ramme om CGs årlige idrætsdag (fredag 2.9.2022).

Vi har indtaget Sundby Idrætspark, hvor CGs 28 klasser samt to lærerhold mødes på kryds og tværs. Efter fælles årgangsopdelt opvarmning stiller det enkelte hold med skiftende spillere, der kæmper i otte såvel traditionelle som mindre traditionelle discipliner: badminton, fodbold, høvdingebold, sjipning, skigang, stolegang, ultimate, volleyball.

Kampdragter

Kampdragter er ikke et ”must”, men især 3.g-klasserne gør en dyd ud af, at det skal være let at genkende holdenes spillere.

Vi ser fx bonderøvene fra 3b, der naturligvis er dagens #fredagshatpåcg, eller rettere fredagshoved- og hatte. Vi ser også to ”late arrivals” fra 3y’s pyjamashær, Little Bertram Princess og Little Valdemar Princess – de havde sovet over sig.

Lærerholdenes spillere er også lette at kende – på deres slidte ansigter og stive ben.

Vindervilje

Men tag ikke fejl af de gakkede spilledragter. Såvel elev- som lærerhold vil virkelig gerne vinde turneringen. Men når lærerholdene, som sædvanligt, ikke har vundet, kommer der en række bortforklaringer, typisk at ”vi jo ikke kan tillade os at vinde over eleverne, vi er nødt til at lade dem vinde.” Nå, det er der ingen, der tror på, men de høflige elever nikker forstående og vender øjne øjeblikket efter.

Det er jo også dejligt at kunne vende den daglige rollefordeling på hovedet. På idrætsdagen er det lærerne, der ”testes. Under frokosten var der en lærer der peb: ”man kan se, at de virkelig nyder at tyre en lærer ud i høvdingebold.”

Nedenfor er der et sjældent billede, hvor Judge Nikolaj netop har fløjtet op for opgøret i stolegang mellem lærerholdet FC stivben og 3d. Det endte med en højest overraskende sejr til førstnævnte over forhåndsfavoritterne, badedyrene og dykkerne.

Pensionister, motionister og rytmister

Et andet sted i idrætsparken kunne man se Sigurd (3m), der havde skruet sig ned i en smagfuld cocktailkjole, og som viste lovende takter i sjipning sammen med de øvrige pensionister fra 3m. Det er dejligt, at guld stadig kan stråle, når det bliver gråt.

I løbet af dagen fik vi i øvrigt opsnuset den forrygende historie Feltstudier og punkbands (åbner i samme vindue) om rollespillerne Carl (3x) og Lukas (3x) samt Moscow Death Brigade. Det er en historie, hvor hovedpersonerne er supermotionisterne Carl og Lukas.

Samarbejdsdisciplinen skigang er altid en publikumsmagnet. Det er virkeligt vanskeligt at opnå en ”højre, venstre” rytme. Dog kunne en gruppe 2a-ben rytmen til perfektion. På billedet står benene klar i startboksen. Derfra gik det over stok og sten på det formentligt højeste niveau, der nogensinde er set.

Idrætsdagen er i sig selv en dejlig dag, men den er mere end det. I klasserne skal man stille hold og samarbejde på andre måder end i dagligdagen. Succeskriterierne og de nødvendige ”skills” kan løse eleverne fra ellers låste roller. En anden sidegevinst er, at CGerne mødes på tværs af klasser og årgange.

Når mørket falder på

Efter dag kommer aften. Og fest. Lige så sikkert det er, at idrætsdagen er slut midt på eftermiddagen, lige så sikkert er det, at CG slår aftenportene op for årets første fest for gymnasiet i dets helhed. Som med spillerdragterne laver den enkelte klasse et tema for festen. Deri indgår udklædning, rekvisitter og rollespil.

Målet er at indynde sig hos lærerne, der spiser sammen med eleverne i skolegården. I hemmelighed er tre af lærerne udnævnt som dommere. De iagttager, bedømmer og kårer aftenvindere, der modtager en præmie på linje med vinderne af idrætsdagen.